Miljö, ekologiskt och närproducerat 

 

1909 Sigtuna Stads Hotell får Svanenmärkning hösten 2011 

1909 Sigtuna Stads Hotell har nu klarat Svanens hårda miljö- och klimatkrav för hotell. Det innebär att hela driften av anläggningen har miljögranskats. 
 

Ekologi 

Ordet EKOLOGI kommer av tyskans ÖKOLOGI, som härleds ur eko-, av grek. oiko- (av oikos "hus", "boning"), och -logia "vetenskap", "lära" (av logos "ord"). Begreppet skapades 1866 av den tyske biologen Ernst Haeckel. 
 
På 1909 Sigtuna Stads Hotell lägger vi stor vikt vid att hitta leverantörer som arbetar ekologiskt och har en filosofi som stämmer överens med vår. Även våra interiörer har noga valts ut med omsorg och kvalitet för såväl miljö som hållbarhet. 
 
Vår ambition att skona miljön visar sig i allt från material och interiörval till bonden som levererar våra råvaror till de örter vi odlar i vår trädgård utanför hotellet. 
 
I Filosofin att arbeta med ekologiskt och närodlat är vi också med för att minska övergödningen och för att skapa en uthållig och hållbar värld. 
 

Klassisk stil i modern tappning 

I vårt försök att återskapa hotellet till hur det en gång såg ut i början på 1900-talet, har vi med hjälp av Sigtuna museum skrapat på fasadytan för att försöka få fram den ursprungliga färgen som vi sedan valt att måla om hela hotellet i. För ca 10 år sedan startade arbetet med att restaurera 1909 Sigtuna Stads Hotell och återskapa dess ursprung och samtidigt skapa ett koncept som idag är det som kom att bli Sveriges minsta femstjärniga designhotell. 
 
Hotellets glansår var på 20-50 talet. Vi har idag försökt att återskapa den miljö som representerar denna period. Resultatet blev 30-50 tal modern tappning. Det tydliga formspråket av nytillverkade tidstypiska interiörer och Skandinaviska klassiker i original som Fritz Hansen, Arne Jacobsen, Yngve Ekström, Hans J Wegner, Carl Malmsten, Louis poulsen som står för mycket av vår inredning och arkitektur, jämt de tidsenliga färgerna som går som en röd tråd genom hela hotellet. 
 

Kvalitet och långsiktighet 

Vår filosofi är att ha långsiktighet och kvalitet i allt vi gör. Vi arbetar med naturmaterial som ek, trä och sten. Ekgolv och ölandsten löper längs hela hotellets golvytor och bänkar. På väggarna finner du svensk konst av bland annat Gunder Höög och Kent Johansson. Hotellets kristallkronor från 1920 har vi bevarat och låtit restaurera och våra originalbadkar från 1940 har vi låtit nyemaljera till skick som nya. 
 

dunkuddar

Våra dunkuddar kommer från Engmo, där dunen kommer från änder och gäss uppfödda på gårdar i Skandinavien.
Genom att välja skandinaviskt är du trygg med att fåglarna är välskötta och att de enbart får vegetariskt foder. Fåglarna föds upp för köttets skull och dunet är en biprodukt. 
 

EKOLOGISKT

Att arbeta med och att satsa på ekologiska produkter ligger i tiden och många väljer att följa den trenden. Vi på 1909 Sigtuna Stads Hotell tycker att det är en bra idé och att det egentligen inte handlar om en trend utan snarare en medvetenhet som gör att vi mer och mer väljer att gå tillbaka till obesprutade och närproducerade råvaror. 
 

naturliga råvaror 

Vi vill använda naturliga råvaror och smaker som inte är konstgjorda, mot denna bakgrund har vi valt att arbeta med råvaror efter säsong som vi ofta kan hitta i vårt närområde, okonstlat och enkelt. Tänk en mogen jordgubbe, frukt eller grönsak som ger en mer utvecklad smak och komplexitet med mer vitaminer och antioxidanter. 
 
När råvarorna är som bäst hittar du dem i våra säsongsbetonade menyer. Vi tar hand om det som finns i vår närhet genom att använda örter från vår egen gård. När vi inte skördar våra egna örter samarbetar vi med andra producenter som inriktar sig mot ekologisk odling i småskalig produktion. På hösten får vi tryffel från Kristine på Gotland; ett nära samarbete gör det möjligt för oss att kontrollera och påverka vilken kvalitet vi får. Flera gårdar i vår omnejd levererar vårt kött. Kring Mälarens vatten finner vi havtornen och i dess vatten fångar vi gösen. 
 

våra leverantörer 

Sökandet efter leverantörer i vår omnejd som kan leverera råvaror enligt våra högt ställda krav är ett arbete som ständigt pågår. Vi kan med glädje berätta om några av våra hittills utvalda leverantörer. Vi samarbetar med ett litet mikrobryggeri i Sigtuna som levererar vår öl, de arbetar småskaligt och hantverksmässigt. Vi har tillsammans med dem t.ex. tagit fram ett jubileums öl för att fira våra 100 år.
 
Te och kaffe är noga utvalt för att hålla kvalitet och för att uppfylla våra krav gällande odlingsförhållande och en rättvisemärkning. Våra tepåsar innehåller högkvalitativt te på hela blad. Teerna är är uteslutande smaksatta med naturliga aromer. Tepåsarna är gjorda av majsstärkelse och är i hop sydda med oblekt bomullstråd, vilket gör dem biologiskt nedbrytbara. De flesta av våra teer är ekologiskt odlade.
 

Miljösatsning 

Vi har även valt att göra en stor miljösatsning gällande vatten för att undvika onödiga transporter och glas som går till spillo. Vi erbjuder därför härtappat vatten som är filtrerat, stilla eller kolsyrat. 
 
Många av våra viner är småskaligt producerade, ekologiska eller biodynamiska. Vi väljer viner utifrån ett perspektiv där vi är måna om hur vinbönderna arbetar. Vissa har tagit steget att certifiera sig som ekologiska eller biodynamiska odlare, andra har alltid varit måna om jorden och sitt odlingsätt och anser att det är en självklarhet att arbeta som sina förfäder utan att för den sakens skull kosta på sig ett dyrt certifikat. Vi väljer våra producenter med omsorg baserat på kvaliteten i deras hantverk. 
 

Glashantverk 

För att hitta ett personligt och funktionellt glas som går i linje med vår filosofi och övriga interiör har vi tillsammans med en formgivare på Reijmyre glasbruk designat våra egna vinglas som vi är mycket stolta över. 
 
Vi satsar på ett miljövänligt uppvärmningssätt av hotellet där vi valt bergvärme, en miljövänlig energikälla som genererar värme och varmvatten. Vi använder oss av lågenergilampor för att minska elförbrukningen och spara vår miljö. Alla våra städartiklar är miljömärkta och allt papper återvunnet. Sopsortering är även det en självklarhet för oss. 
 

ELBILs LADDningsSTOLPE

Sakta men säkert ökar användningen av elbil i Sverige därför vill vi vara tidiga med att erbjuda service i form av laddstolpe till elbilar på hotellets parkering. 
 
 

MER OM VAD VI GÖR FÖR; 

miljön, energi, hållbarhet och för den biologiska mångfalden. 
 
Vi vill ligga steget före, för att kunna erbjuda en hög komfort och ett driftssäkert hotell. 
För framtidens energioptimering ligger vi nu i framkant genom ett gediget arbete med energibesparing och avancerad teknik. Detta har inneburit stora investeringar och installationer för hotellet. Teknik vi använder samt andra miljöanpassade lösningar är bland annat; 
- Automatisk ventilation som ”tänker själv” via co2-givare. 
- Bergvärme och grön el dessutom nutidens borrhål som tar vara på värme och kyla som återvinns på hotellet. 
- Väderstation på taket. 
- Klimatneutrala och svanenmärkta. 
- Monitor som visar energiförbrukning, uppdateras live. 
- Webbaserat styrsystem. 
Utöver våra 8 borrhål anlades ett nytt borrhål sommaren 2012 för att förvärma luften som kommer i till hotellet genom en värmeväxlare. 
 
Vi lagrar dessutom energi för att få kyla och värme, samtidigt som värme återvinns på hotellet genom batteriladdning från värmen som alstras från restaurangköket. 
För att göra våra avancerade lösningar lite mer överskådliga har vi låtit installera en monitor i hotellets lobby som i realtid visar förbrukning i kilowattimmar etc. För att säkerställa övervakningen i fastigheten har vi webbaserat hela driften. 
Övervakningen som styr fastigheten sker via systemet Fidelix. 
Framtidens självtänkande ventilation installerades 2011 i hotellets samtliga konferenslokaler. Där mäter en co-2givare smutsen i luften, det vill säga hur många personer som andas i lokalen samtidigt. Givaren reglerar därefter luftflödet till ett bra inomhusklimat.   

 

Kontaktinformation

1909 Sigtuna Stads Hotell 
Stora Nygatan 3 
193 30 Sigtuna, Sweden 
Phone 46 8 592 501 00 
Fax 46 8 592 515 87 
 

1909 Sigtuna Stads Hotell Klimatneutralt!

Sedan 2009 arbetar besöksnäringen i Sigtuna kring hållbar utveckling utifrån en gemensam vision – att tillsammans göra skillnad 

 

Kotakta oss/Contact us

Telefon/Phone: +46 8 592 501 00  
E-mail: info@sigtunastadshotell.se
Adress: Stora Nygatan 3,
193 30 Sigtuna, Sweden 


Följ oss/Follow us